English

Castellano

ART AL VENT, LA RELECTURA DE UNA TRADICIÓN ART AL VENT XVI

.

Cobertors als carrers de Gata

Cobertors als carrers de Gata

La tradició popular de col·locar cobertors en les balconades, (generalment teles adomassades o de punt de ganxo) al pas d'una processó, ha estat fins  fa poques dècades molt arrelada en la nostra comarca de la Marina Alta. Excepcionalment, aquesta antiga tradició s'ha mantingut molt viva en el municipi de Gata de Gorgos.

Conscients d'aquest fet, l'Escola de Plàstica Experimental A. Vives depenent del mateix Ajuntament de Gata, va reflexionar sobre la possibilitat de conjunyir la creació tèxtil contemporània amb la tradició existent, d'ací va sorgir ART Al VENT. Les obres tenen, per açò, la mateixa grandària que els cobertors tradicionals, gens pot pertorbar el lliure fluir de les teles mogudes pel vent, es prioritzen les creacions tèxtils i els elements rígids o pesats són exclosos. Per a insistir en la relectura d'una tradició el recorregut de la mostra va des de la plaça de l'Església fins a la plaça d'Espanya on se situen les tendes d'objectes artesanals i que l'ha valgut a la localitat la reputació de centre de comerç. En parts d'aquest mateix carrer, així com en la plaça de l'Església, es pengen en els dies de processó els tradicionals cobertors.

Estem actualment en la preparació de la qual serà la XIII edició, amb una gran acceptació per part de la localitat així com pel nombre d'autors. En l'edició del passat 2015 vam comptar amb la presència de 240 autors que es van sotmetre al veredicte del jurat, quedant seleccionades finalment 130 obres de 27 països.

El procés d'una nova edició comença a la fi de l'estiu. Es revisen les bases, s'actualitzen dates i terminis i es fa un extens enviament a tots els que ja han participat en altres convocatòries així com a facultats de Belles arts, centres de creació tèxtil tant d'Espanya com d'altres països. Cada autor interessat ha d'acceptar les bases per escrit.  Quan ja té la seua obra llesta, l'autor mana a l'organització de la mostra una foto del total de l'obra més un detall així com el seu nom, títol i tècnica. Aquesta tela, loneta, és de cotó i té unes mesures de 250x163 cm. A la mateixa van cosides unes cintes que serveixen per a subjectar-la en la balconada en el qual siga situada.

Un jurat compost per 3 professionals del món de la creació plàstica contemporània escull les 130 obres que conformaran l'exposició. Aquest treball resulta cada vegada més complex tenint en compte que a cada convocatòria es presenten més autors. En la de 2016, 240 creadors de 35 països han manifestat el seu desig per participar. Els seleccionats envien les seues obres a l'ajuntament directament, que contracta un fotògraf professional per a editar un catàleg en quatricromía . A cada autor se li lliuren 5 exemplars la resta estan en l'Oficina de Turisme, Ajuntament de Gata i es distribueixen per tota la costa en hotels, restaurants, punts d'interès turístic, etc.

Actualment ART Al VENT és la mostra a l'aire lliure de creació tèxtil més important d'Espanya, així mateix és la mostra més internacional que se celebra a la Comunitat Valenciana.

La inauguració té lloc a mitjant agost i sol durar unes 3 setmanes. Aquest esdeveniment atrau centenars de visitants, una mitjana aproximada per dia d'unes 250 persones, i que va en augment doncs la repetició fa que arriben cada vegada més visitants a la població, tant de la comarca com d'altres llocs i que es troben passant les vacances en el proper litoral de la Marina Alta.

Durant la mostra la regidoria de cultura organitza concerts, conferències, recitals en el mateix itinerari de l'exposició.